Az ásványi anyagokról

A periódusos rendszer alapján különböző főcsoportokba sorolhatók a szervezet működésében résztvevő elemek. Főcsoportba az azonos vegyértékelektronú elemek tartoznak.

Az ásványi anyagokat a szervezet számára szükséges mennyiségük alapján két nagy csoportja osztjuk, mégpedig makro-és mikroelemekre.

Makroelemek csoportjába azok az ásványi anyagok tartoznak, amelyeket a szervezet gramm/kilogramm (gr/kg) mennyiségben igényel. Ide tartozik a nátrium (Na), a kálium (K), a kalcium (Ca), a magnézium (Mg), a foszfor (P), a klór (Cl).

Mikroelemek (korábbi elnevezése a nyomelem volt) csoportjába azokat az elemeket soroljuk, amelyeket a szervezet milligramm/kilogramm (mg/kg), vagy mikrogramm/kilogramm (μg/kg) mennyiségben igényel az életfolyamatok fenntartásához, megfelelő működéséhez. A legfontosabb mikroelemek közé tartozik például a réz (Cu), a vas (Fe), a fluor (F), a szelén (Se), a jód (I).

Az ásványi anyagszükségletet biztosíthatjuk az ivóvízzel, és az élelmiszerekkel. A táplálkozás során a vegyes étrend kialakítására kell törekednünk, mert ebben az esetben az ásványi anyagok pótlására elvétve lesz szükség. Az élelmiszer-alapanyagok feldolgozásakor, akár üzemi, akár konyhatechnológiai eljárások során csökkenhet az ásványi anyagok mennyisége. A csökkenés mértékének csökkentése érdekében nagy figyelmet kell fordítani az előkészítő műveletekre.